Priča o fotografiji

Fotografija je medij dobijen delovanjem svetlosti na površinu koja je osetljiva na svetlost.

Naziv fotografija potiče od dve grčke reči: fotos i agrafein.

Francuz Herkil Florans, je prvi upotrebio reč fotografija 1833. godine, prilikom opisivanja svog otkrića slikanja pomoću svetlosti, ali je to tada prošlo nezapaženo.

Negde se može pročitati da je baš nemački astronom Johan Medrel 1839. godine prvi upotrebio termin fotografija.

Ipak, zvanično je engleski astronom i fizičar Džon Heršel iste godine, samo tri nedelje pre Medrela uneo u javnost reč fotografija.

Džon Heršel je uneo u javnost reč fotografija

Džon Heršel

 

Foto-aparati su uređaji za snimanje fotografija. Rad foto-aparata se zasniva na zakonitostima mračne komore (lat: camera obscura). Grčki filozof Aristotel je prvi opisao foto-aparat. Fotografski aparat je nastao tehničkim razvojem mračne komore.

Najraniju, crno-belu, fotografiju prirode uz pomoć svetlosti i kamere opskure, dobio je 1826. godine Francuz Nisefor Nijeps. Prve eksperimete sa bojom izveo je francuski muzičar Luj Dik Doron, 1868-69. godine, ali je proces bio složen i nije imao odjeka u javnosti. Za prodor fotografije u boji zaslužna su braća Limijer, Ogist i Luj, 1904. godine.

 

Najstarija fotografija na svetu - F Digital Požarevac

“Pogled s prozora u Le Grasu”


Fotografija je prešla profesionalne granice, a industrija je proizvodila jednostavnije forme kamera dostupne svima.

Krajem XX veka doživela je još jednu revoluciju uvođenjem digitalne fotografije, koja je iznedrila, ne samo profesionalne, već i fotografe amatere.

Istorijski razvoj foto aparata - F Digital Požarevac

Produkt fotografija

Šta je produkt fotografija?

Produkt fotografija je svaka fotografija proizvoda ili usluge dobra za prodaju. Takođe poznata kao komercijalna fotografija, ima za cilj da privuče kupce da kupe fotografisane proizvode. Sadrži detalje i karakteristike proizvoda, kao dopunu pisanoj kopiji i opisima proizvoda.

Osnovni ciljevi koje treba da ispuni fotografija proizvoda:
• Prikaže proizvod jasno, oštro iz svih uglova
• Prenese važne informacije što realnije – veličina, boja i materijal proizvoda
• Pomogne kupcima da zamisle proizvod u svom posedu
• Motiviše kupce da se zainteresuju kako za sam proizvod tako i za Vašu celokupnu ponudu

Ako slika vredi hiljadu reči, dobra slika proizvoda vredi hiljadu poseta web sajtu.

Fotografija proizvoda može biti izuzetno dragocena za vašu strategiju povećanja broja posetilaca Vaše internet prodavnice.

Primeer fotografije proizvoda

Kada je reč o produkt fotografiji, svaki proizvod treba biti prikazan na način da odražava vaš jedinstveni brend i da se fotografije dopadaju vašoj ciljnoj publici. Način prikaza proizvoda je individualan i zavisi od niše kojom se bavite (ne može se na isti način fotografisati nakit i hrana, npr).

Medjutim postoji nekoliko univerzalnih istina i saveta kada je fotografisanje proizvoda u pitanju a odnose se na odabir opreme i samu tehniku fotografisanja.

1. Mobilni telefon ili profesionalni foto-aparat?

Napredak izrade mobilnih telefona doveo je do toga da su kamere koje se ugradjuju u njih jako dobrog kvaliteta i u pojedinim segmentima uopšte ne zaostaju za profesionalnim digitalnim foto-aparatima. Od Vaših ličnih afiniteta, proizvoda, kanala gde plasirate proizvode zavisiće i Vaša odluka o odabiru opreme.

Fotografije sa pametnog telefona mogu da rade za objave na društvenim mrežama ili e-poštu.

 

mobilni telefon ili digitalni foto-aparat u produkt fotografiji

 

Želite li fotografije visokog kvaliteta za glavne stranice proizvoda investirajte u visokokvalitetni foto-aparat i objektiv ili unajmite profesionalca koji ima sopstvenu opremu za snimanje.

2. Digitalni foto-aparati i objektivi

Ukoliko ste se odlučili za digitalni foto-aparat sigurno ste bili u nedoumici koji objektiv je pravi izbor. Kao dugogodišnji korisnik Canon aparata iz ličnog iskustva mogu preporučiti sledeće objektive:

Canon EF 50mm f/1.8 STM (plastic fantastic)
Canon EF 100mm f/2 USM
Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Uz dodatak kit objektiva koji po defaultu dolazi uz aparat a koji je univerzalni, mislim da smo pokrili sve zahteve i situacije sa kojima možete da se susretnete kao produkt fotograf.

 

Razne vrste objektiva koje se koriste u produkt fotografiji - F Digital Požarevac

 

Naravno i korisnici drugih robnih marki digitalnih foto-aparata (Nikon, Sony, Fuji…) u svom radu koriste objektive sličnih karakteristika a detaljnije upoznavanje sa objektivima čeka Vas u nekoj od sledećih digitalnih priča.

3. Rasveta

Jedna od najbitnijih stvari kod svake vrste fotografije a naročito kod fotografisanja proizvoda je osvetljenje. Rasveta koja se koristi u produkt fotografiji može biti konstantna ili blic rasveta. Kod blic rasvete potrebno je pored blic glava obezbediti i okidače i prijemnike čija je funkcija da obezbede vezu izmedju foto-aparata i osvetljenja.

Tipovi rasvete u produkt fotografiji - FDigital Požarevac

Pored rasvete za bavljenje produkt fotografijom potrebno je obezbediti i difuzore.

Fukcija difuzora u produkt fotografiji - F Digital POžarevac

Mogu biti fabrički (softbox) ili ručno radjeni (DIY) a namena im je da ublaže ječinu svetlosti i da svetlost rasporede tako da predmet fotografisanja bude ravnomerno osvetljen.

4. Pozadina, kompozicija i dodatni rekviziti

Pojedini proizvodi, naročito oni koji se pojavljuju na e-prodavnicama, fotografišu se samo na beloj pozadini kako bi se sam proizvod istakao sa svim svojim karakteristikama.
Uz pravilno postavljeno osvetljenje rezultati će biti odlični i biće veoma malo posla u post produkciji.

Kada je reč o fotografijama za prodaju proizvoda na društvenim mrežama bilo da je reč o postovima ili reklamama, pravilan izbor pozadine i sama kompozicija fotografije je ono što čini razliku.

Bitno je kakvu pozadinu odaberete za svoju produkt fotografiju

 

pravilna kompozicija fotografije proizvoda je ključan detalj koji pravi razliku

Kada se u kompoziciji dodaju interesantni rekviziti (razne činije, interesantno posudje, latice ruža, kocke leda, veštački sneg…), tj. sve ono što će na prvo vidjenje zadržati pažnju potencionalnog kupca, uspeh će biti zagarantovan.

5. Postprodukcija

Ma koliko dobra bila fotografija proizvoda koju ste napravili, uvek će biti potrebno malo je softverski je doraditi. Od Vašeg poznavanja programa za obradu fotografija zavisi koji će te softver koristiti. U mom slučaju to su programi iz Adobe paketa – Photoshop i Lightroom.

Postprodukcija kao važan korak dobijanja kvalitetne produkt fotografije -F Digital Požarevac

Kada se dobije željeni kvalitet produkt fotografije poslednji korak je dovodjenje na željenu veličinu, optimizacija, dodavanje naziva i tada je fotografija Vašeg proizvoda spremna da započne svoj život u digitalnom svetu.

Ovim tekstom sam želeo da Vas upoznam sa osnovama produkt fotografije, a o svakom od ovih poglavlja detaljno će biti reči u narednim blogovima.